Hur mår man bra

Så är det att jobba med städhjälp i Stockholm

Städbranschen har utvecklats mycket de senaste åren. Sen RUT-avdraget infördes har många fler i Sverige anlitat professionell städhjälp. Det betyder också att yrket har förändrats. Förr var bilden av städpersonal lika med en lokalvårdare på sjukhus, skolor eller andra offentliga byggnader. I dag finns många olika sorters städhjälp i Stockholm, små och mellanstora städfirmor som konkurrerar med varandra. Städhjälp i Stockholm kan betyda olika saker, firmorna har olika sorters profil för att inrikta sig mot lite olika kunder.

För ett par decennier sen var städarens yrke inriktad på just städning. I dag utför städfirmor en rad närliggande tjänster som till exempel lättare trädgårdsarbete. Det kan handla om att plantera blommor, klippa gräsmattan eller beskära buskar. Vilken hjälp du får beror lite på vilken städhjälp i Stockholm du anlitar. En del är till exempel mycket duktiga på just kombinationen städhjälp och trädgård medan andra kanske har städhjälp och flytthjälp som sin specialitet.

Mer service i städyrket i dag

I och med att städare i dag är anställda av fler fristående företag som konkurrerar med varandra är kundbemötandet en viktigare del av yrket nu än förr. Inom alla branscher finns förstås både trevliga och otrevliga kunder. Men i takt med att fler privatpersoner anlitar städhjälp så har nu fler inom städyrket kontakt med sin kund.

För några år sen kunde städföretag höra att de helst skulle anlända till kunden i en privat bil så att inte städföretagets logga skulle synas. Kunderna tyckte att det var pinsamt att anlita städhjälp i Stockholm. Sen dess har attityden till att betala professionella städare för sin service förändras markant. I dag är det så vanligt att ingen lyfter på ögonbrynen när man ser en städfirma komma åkande. Många kunder är tacksamma över att slippa göra det jobb som städarna gör, de som arbetar inom yrket är helt enkelt en viktig bit i vardagen för att människors livspussel ska gå ihop.

Belastningsskador ett problem

Ungefär 60 procent av de som är anställda som städare känner av smärta i kroppen varje vecka. Ytterligare 20-25 procent har ont någon gång ibland. Det visar forskning från IVL Svenska miljöinstitutet som samarbetat med Luleå Tekniska Universitet och Centrum för belastningsskadeforskning.

Deras gemensamma studie från 2008 visar att med moderna städredskap och rätt arbetsteknik skulle sjukskrivningarna inom yrkesgruppen kunna minskas. Studien visar att det är vanligt att personer inom städyrket ofta får smärta och värk som kommer gradvis, senare i yrkeslivet förvärras besvären. Ibland så illa att städaren inte längre kan fortsätta inom yrket. Enligt statistik från AFA Försäkring (2015) tillhör städare den yrkesgrupp som har högst frekvens av långa perioder av sjukskrivningar.

3 Feb 2017